Geyikli Hakkında

“Kuzey Ege’nin saklı cenneti” diye nitelendirilen bu küçük sahil kasabası, Kazdağları’nın denize açılan penceresi olup; Bozcaada’nın görkemli yapısının onlarca kilometrelik sahilinde izleyebileceğiniz, güneşin batışının büyük bir mutluluk ve zevkle seyredebileceğiniz eşsiz yerleşkelerden biri…
Geyikli Beldesi Çanakkale İli Ezine İlçesine Bağlıdır. Geyikli Ezine İlçesine 12, Çanakkale’ye 54 kilometre mesafededir.
Yapılan tüm inceleme ve araştırmalara rağmen Geyiklinin tarihi hakkında kesin bir bilgi edinememektedir.Ancak Geyikliye 8-10 kilometre uzaklıkta bulunan Alexandria Troas kalıntıları dikkate alınırsa yörenin geçmişi M.Ö.ki yıllara dayanmakta olduğu tahmin edilebilmektedir.

Alexandria Troas Hakkında bilinenler ise kısaca şöyledir.M.Ö.2000-3000 yıllarında karadan yaklaşık 7 kilometre içeriye giren deniz Truva limanının oluşturmaktadır.Yapılan Kazılar sırasında bulunan gemi bağlama halkaları bu görüşe neşter oluşturmaktadır.Şu anda burada liman görüntüsü olmayıp,kara denize doğru genişlemiştir.Burada birkaç tarihi taş dışında bir eser bulunmamaktadır.Zaman zaman burada kazı çalışmaları devam etmekte,ancak çalışmalar tamamlandığında daha fazla bilgi edinilebileceği tabidir.
Bir rivayete göre,yöreye ilk yerleşenlerin ve beldeyi kuranların bugün “ Odun İskelesi” denilen yeri mesken olarak seçtikleri,fakat daha sonra denizden gelebilecek korsan saldırılarına karşı güçlü olabilmek için Geyikli’yi şimdiki yerine kurdukları varsayılmaktadır.
Bir başka efsanede ise ,Geyikli ismini günümüzde de hala mitolojik kimliğini koruyan “ Geyik baba” dan almıştır.Bu efsaneye göre ,çok önceleri henüz Geyikli adını almadığı zamanlarda etrafta bulunan tepelerde yaban geyikleri yaşıyormuş,savaş zamanında buraya kimsenin nereden geldiğini bilmediği bir kişi gelmiş ve buraya yerleşmiş,12 adet geyiği olan bu kişi çok iyilik sever biriymiş ve herkes tarafından çok sevilir,sayılırmış ,Bu kişiye “Geyik baba “ denilirmiş.“Geyik baba “savaş sırasında geyiklerini keserek askerlere yiyecek olarak vermiş .Herkes tarafından sevilen ve saygı duyulan “Geyik baba “nın isminin unutulmasını istemeyenler bu yerleşim yerine “Geyikli” adını vermişleri.”Geyik baba”nın mezarı şu anda Geyikli-Kemallı yolu üzerindedir.
Bu konu hakkında herhangi bir yerde yazılı bir evrak vesika v.b.materyale rastlanılmadığından,sadece halktan sözlü olarak toplanan bilgilere dayanılarak bu tarihçe oluşturulmuştur.